Pamiatku obetí bojov na Dukle si uctili aj priami účastníci

06.10.2006 Svidník

Dukliansky priesmyk/Svidník 6. októbra (TASR) - Obete bojov v Karpatsko – duklianskej operácii si pri príležitosti dnešného Dňa obetí Dukly uctil v are...
Dukliansky priesmyk/Svidník 6. októbra (TASR) - Obete bojov v Karpatsko – duklianskej operácii si pri príležitosti dnešného Dňa obetí Dukly uctil v areáli Pamätníka československých vojakov v Duklianskom priesmyku v okrese Svidník predseda vlády SR Robert Fico.

Spolu s ním sa prišli pokloniť pamiatke príslušníkov 1. československého armádneho zboru v ZSSR a položiť vence ministri vnútra, obrany a dopravy, pôšt a telekomunikácií SR Robert Kaliňák, František Kašický a Ľubomír Vážny. Medzi zhromaždenými nechýbali predstavitelia Ústrednej rady Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, priami účastníci bojov o Duklu zo Slovenska a z Česka.
Práve pred 62 rokmi ráno 6. októbra 1944 prelomili v katastri obce Vyšný Komárnik v okrese Svidník oddiely českých a slovenských vojakov po boku Červenej armády fašistickú obranu v Karpatoch a začalo sa priame oslobodzovanie Československa.
Vojenská operácia na pomoc Slovenskému národnému povstaniu sa začala v predmestí poľského prihraničného mesta Krosno 8. septembra 1944. Pôvodne mala trvať iba päť dní, no zložitý horský terén, nepriaznivé počasie a celý rad vojenských faktorov spôsobili, že v krutých bojoch osloboditelia postupovali veľmi pomaly. Napríklad Svidník - 19 kilometrov od slovensko-poľskej hranice - oslobodili 19. januára 1945.
V bojoch od septembra do novembra 1944 mala 38. armáda červenoarmejcov celkové straty 140 tisíc vojakov, z nich 14 tisíc padlo a deväťtisíc je pochovaných pri pomníku vo Svidníku. Na strane čs. zboru boli straty šesťtisíc vojakov, z nich 1600 zahynulo a 565 je ich pochovaných na cintoríne pri pamätníku v Duklianskom priesmyku. Straty útočiacich boli väčšie na začiatku bojov v septembri 1944 v poľskom pohraničí, postupne klesali.
 

Vyberte región